Skip to content

Een super handige tool in iedere escape room of escapegame: een ontcijferwiel. Hiermee kan je geheime berichten of hints omzetten naar een code die je moet ontcijferen met een ontcijferwiel. Om deze zelf eenvoudig te maken heb je niet veel nodig.

ONTCIJFERWIEL MAKEN

  1. Knip de cirkels uit en leg deze op elkaar. De grootste cirkel onderop, de kleinste bovenop.
  2. Prik voorzichtig een gaatje in het midden van alle cirkels. Hiervoor kan je een tandenstoker gebruiken. Bevestig vervolgens de cirkels aan elkaar met bijvoorbeeld een splitpen.

1.

Ontcijferwiel maken Escape Room Escapegame Citygame Decipher wheel

1.

Ontcijferwiel maken Escape Room Escapegame Citygame Decipher wheel

2.

Ontcijferwiel maken Escape Room Escapegame Citygame Decipher wheel

2.

Ontcijferwiel maken Escape Room Escapegame Citygame Decipher wheel

ONTCIJFERWIEL GEBRUIKEN

  1. Je hebt altijd een hint / sleutel nodig om het ontcijferwiel af te lezen. Kies een letter of symbool op de grootste cirkel en kleinste cirkel. Wanneer deze twee op elkaar staan, staat het wiel goed ingesteld om te gebruiken. Als het wiel goed staat ingesteld hoef je niet meer te draaien.
  2. Schrijf de geheime code op die je wil gebruiken voluit in letters.
  3. Vind voor elke letter van de code het geheime symbool totdat je code compleet is.
  4. Om de geheime code te lezen heeft de ontvanger altijd een 'sleutel' nodig. Deze laat zien welke letter op welk symbool moet staan om de hele code af te kunnen lezen. De ontvanger kan dan zelf het ontcijferwiel instellen en alle letters / symbolen op een goede manier aflezen.

OPMERKINGEN

  • Op de foto's hebben we gebruik gemaakt van een kerstthema. De symbolen zijn hier kerstfiguren, maar je kan natuurlijk verschillende thema's of symbolen kiezen.
  • Er bestaand ontcijferwielen in alle soorten en maten, bijvoorbeeld ook met 3 cirkels. Dit lijkt lastig, maar valt reuze mee. Ga er maar eens mee spelen.

EVEN GEEN ZIN, TIJD OF INSPIRATIE?

Kan gebeuren! Daarom hebben wij een mini escape game voor kinderen gemaakt. Deze is voor maar €3,- te downloaden en neemt weinig voorbereidingstijd in beslag.

Waarschijnlijk is deze escapegame wel iets te moeilijk voor kinderen onder 7 jaar. Maar met een beetje hulp moet het vast en zeker lukken, net zoals bij een échte escaperoom.

Escapegame kids Escaperoom kinderen Escape game