Skip to content

TYPE ESCAPERS

ROLLEN VAN SPELERS IN EEN ESCAPE ROOM

Welk type escaper ben jij? Iedereen die wel eens (of vaker) een escape room heeft gespeeld kent het wel: verschillende type spelers. Wij hebben hieronder de meest herkenbare type escapers onder elkaar gezet. Hint: voor een succesvol team heb je verschillende type escapers nodig. Choose wisely!

1. DE LEIDER

De Hannibal Smith van The A-team: de leider van het team. De leider neemt het voortouw, staat continue aan, houdt het overzicht en bedenkt de ultieme escape strategie. I love it when a plan comes together.

Goede leiders betrekken alle teamspelers bij het spel en weten waar er gaten vallen. Slechte leiders (helaas zijn die er ook) zijn dominant, luid en passief.

2. DE SPEURDER

Hooch van Turner & Hooch. Dit is de escaper die druk gaat speuren naar spullen (bruikbaar of niet) en aanwijzingen. En soms is diegene zo druk bezig met zoeken en verzamelen dat deze persoon soms niets bijdraagt aan het oplossen van puzzels en opdrachten. Maar, eerlijk is eerlijk, vaak kom je nergens in een escape room zonder een echte verzamelaar. 

Funfact: kinderen zijn vaak goede verzamelaars.

3. HET CIJFERWONDER

Cijfers, je komt ze altijd wel tegen in een escape room. Maar of het nou een rekensom, reeks of willekeurige cijfers zijn: deze kun je overlaten aan het cijferwonder. Alan Garner uit The Hangover is ook zo'n cijferwonder. Die ziet de cijfers al in de juiste volgorde ver voordat andere spelers die zien.

Dit is een blijvertje wat ons betreft.

4. BOEKENWORM

Iemand die alles leest: de Hermelien Griffel van het team! Dit taalwonder neemt de rust om netjes de informatie goed door te lezen, vaak met resultaat! Waar een ongeduldige speler maar wat gaat proberen, leest de boekenworm wat de bedoeling is (en mist vaak niets). 

Tip: heb je een leesbril? Vergeet deze vooral niet mee te nemen als je een escape room gaat spelen.

5. ONVERWACHTE OPLOSSER

Wellicht zet deze speler je in eerste instantie een beetje op het verkeerde spoor. Maar… don't judge a book by its cover. De oplosser kan de sleutel zijn tot succes én het halen van de escape room (binnen de tijd). Net zoals de briljante Elle Brooks uit Legally Blonde.

Nooit onderschatten dus!

6. ALL OVER THE PLACE

Wij zouden deze speler omschrijven als erg wild enthousiast. Het ontbreekt deze speler niet aan energie, drive en uithoudingsvermogen. Een valkuil van dit soort spelers is dat zij snel afgeleid zijn. Maar, als er iets gedaan moet worden: 1x fluiten en deze speler staat naast je om te helpen.

Aan wie doet dat je denken? Juist: Tasmanian Devil van Looney Tunes.

7. DAREDEVIL

Gaat er een donkere ruimte open? Of moet je ergens met je hand in? Deze echte daredevil is nergens bang voor. Ook niet voor harde geluiden, openklappende luikjes of rollende rotsblokken. Dit doet ons denken aan Lara Croft uit Tomb Raider.

Dit is vaak iemand die onbezonnen ergens in- of op duikt zonder eerst echt na te denken. Dit soort speler is vrij zeldzaam, dus wees er zuinig op.

8. IK-STA-ERBIJ-EN-KIJK-ERNAAR

En dan tenslotte: de spelers die staan te kijken hoe anderen het spel spelen. Of zitten zoals Luitenant Dan uit Forrest Gump. Soms omdat ze het niet snappen, omdat ze niet mobiel (genoeg) zijn of simpelweg omdat ze ervan genieten hoe anderen het spel spelen. Hoe dan ook: aan deze speler heb je speltechnisch vrij weinig, maar zolang ze niet in de weg zitten of staan, is het niet erg. Maar let op: heel af en toe kunnen deze spelers iets nuttigs zeggen, dus blijf wel luisteren.

Funfact: soms zijn dit opa's of oma's die gewoon naar de (klein) kinderen willen kijken.

IN THE MOVIE MOOD?

Heb je nu zin gekregen in een goede film? Kom bij ons de escape room: Movie Night spelen! Wij hebben alle iconische films uit de jaren 80 en 90 voor je verzameld. Jij hoeft alleen nog een perfect escape team samen te stellen en een reservering te maken. En we kunnen verklappen: sommige filmkarakers hierboven kom je zeker tegen in deze spelkamer.

Waar wacht je nog op?

Escape room Movie Night - videotheek - Clocked-Up