Skip to content

OPDRACHTEN DIY ESCAPE ROOM

VOORBEELDEN VAN OPDRACHTEN & PUZZELS

Tijd om aan de slag te gaan en een escape room te creëren die je zelf hebt bedacht! Wil je weten hoe je een escape room maakt die perfect is voor kinderen? Check dan ons handige stappenplan. We hebben hierin alle stappen op een rijtje gezet die nodig zijn om een geweldige escape room te ontwerpen.

Als je inspiratie nodig hebt voor puzzels en opdrachten, hebben we hieronder enkele voorbeelden opgesomd die je kunt gebruiken in jouw eigen creatie.

Escapegame Halloween kids

ESCAPE ROOM OPDRACHTEN

Making Cryptex DIY escaperoom escapegame

CRYPTEX MAKEN

Je komt ze wel eens tegen in escape rooms én in de film: ‘The Da Vinci Code’ speelt dit voorwerp een grote rol: de cryptex. Je kan zelf ook een eenvoudige versie van een cryptex maken. Leuk voor als je zelf een escape room of spel maakt. 

We hebben een stappenplan gemaakt hoe je zelf zo'n cryptex kan maken.

Ontcijferwiel maken Escape Room Escapegame Citygame Decipher wheel

CIJFERWIEL MAKEN

Een super handige tool: een ontcijferwiel. Hiermee kan je geheime berichten of hints omzetten naar een code die je moet ontcijferen met een ontcijferwiel. Om deze zelf eenvoudig te maken heb je niet veel nodig.

We hebben een stappenplan gemaakt hoe je zelf zo'n cijferwiel kan maken.

Escape room opdrachten doolhof

DOOLHOF OPLOSSEN

Maak een doolhof wat leid naar een voorwerp, dier of thema. Maar welke ingang moet je hebben? Je kan hier cijfers, kleuren of letters gebruiken. Als de meerdere doolhoven gebruikt, dan vormen de juiste oplossingen een code. In het voorbeeld hiernaast: Welke letter gaat naar het paard? (thema dieren) Zo kan je met een aantal doolhoven een woord spellen. Je kan ook één doolhof nemen en overal cijfers inzetten. De juiste route geeft dan de juiste cijfercombinatie aan.

Escape room opdrachten handschrift

GEHEIMTAAL

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om geheimtaal te maken en gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van:

Kies een geheimtaal en maak een brief of boodschap. De uitkomst kan een code zijn, maar ook een verwijzing waar de volgende opdracht te vinden is.

Escape room opdrachten rekenen

TELLEN/REKENEN

Als het aankomt op rekenen en getallen zijn er veel opties mogelijk. Om het simpel te houden kan je een opdracht maken met hoeveel apen tel je? Hoeveel vogels tel je? Je kan ook een wat uitdagendere puzzel maken zoals hiernaast te zien is. De uitkomst kan dan een onderdeel zijn van een code.

Je hebt ook van die bekende logische cijferreeksen die je kan gebruiken. Google maar eens op rekenpuzzels, dan kom je op een hoop voorbeelden. Het gebruik van rekenpuzzels is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd en niveau van een kind. Houd hier dus rekening mee!

Cryptex Puzzle Pod

ESCAPE ROOM GADGETS

  • Pen met onzichtbare inkt en UV lampje (via Bol.com)
  • Cijferslotjes (vinden kids heel leuk!) (via bouwmarkt)
  • Nep sms-jes maken: via ifaketextmessage.com kan je zelf nep sms berichten maken. Leuk om te verwerken in één van de escape opdrachten.
  • Cryptex Puzzle Pod (via coolgift.com)
Opdrachten puzzels DIY zelf maken Escaperoom kinderen thuis

ONZICHTBARE INKT

Je kan heel makkelijk onzichtbare inkt thuis maken en gebruiken voor de escape room. Er zijn verschillende vloeistoffen (citroensap, melk, azijn, wit vetkrijtje) waarmee je de inkt kunt maken en ook verschillende manieren waarop je de tekst weer zichtbaar kunt maken. Dit is behoorlijk eenvoudig en je hebt altijd wel iets in huis om te gebruiken.

Opdrachten puzzels DIY zelf maken Escaperoom kinderen thuis

ONTCIJFEREN: LINIAAL

Voor deze opdracht gebruik je een liniaal. Je kan ook een liniaal zelf maken, mocht je er geen in de buurt hebben. Plaats bij iedere centimeter een letter (niet opvolgend). Bijvoorbeeld: 6 cm = Z / 23 cm = A / 14 cm = B. Deze liniaal is het hulpmiddel wat de kids nodig gaan hebben. Zet op een vel papier lijnen in de volgorde van de letters. Als je dus een hint wil schrijven gebruik je per letter een streep. Je kan er ook voor kiezen om een code uit te schrijven, bijvoorbeeld zestweevijf.

Tip: je kan ook een meetlint of rolmaat gebruiken!

ALGEMENE TIPS

  • Onderschat storytelling niet! Iedere escape room heeft een thema en verhaal nodig. Dat spreekt tot de verbeelding, zeker bij kinderen! Wees creatief: je kan een introverhaaltje maken en de opdrachten introduceren met een stukje verhaal wat steeds verder gaat. Daarnaast is het leuk om de opdrachten/puzzels 'aan te kleden' of op te maken in het thema.
  • Spelenderwijs leren is effectief: als jouw escape room een educatieve insteek heeft, leren de kids tijdens het spelen van het spel. Soms is een escape room een handig middel om lastige materie onder de knie te krijgen. Dit komt omdat het plezier van het spelen van de escape room voorop staat. Kijk ook eens in het lesmateriaal, misschien haal je daar inspiratie uit.
  • Je kan ook (oudere) kinderen betrekken bij het maken van de escape room: dit is een creatieve uitdaging ook voor wat oudere kinderen. Daarnaast moet je logisch nadenken en verdiepen in de inhoud van de escape room. Het maken van een escape room is dus ook leerzaam én leuk.
  • Niet teveel escapers: zorg ervoor dat er niet teveel kids meepuzzelen. Dat zorgt op den duur alleen maar voor irritatie, terwijl je wil dat ze goed samenwerken. 4 kinderen is vaak een prima aantal.
  • Tip kaartjes: je kan speciale kaartjes maken voor wanneer de kids een tip/hint willen. Je kan ervoor kiezen om een beperkt aantal te geven (niet meer dan 5 aanwijzingen) of juist onbeperkt.
  • Tijdsdruk: denk je dat de kids het aankunnen? Werk dan met een timer of kookwekker om extra tijdsdruk aan het spel toe te voegen.

EVEN GEEN ZIN, TIJD OF INSPIRATIE?

Kan gebeuren! Daarom hebben wij verschillende escapegames voor kinderen gemaakt. Deze is voor maar €3 of €5 te downloaden en neemt weinig voorbereidingstijd in beslag.

Er zijn meerdere thema's en spellen om uit te kiezen. 

Escapegame Halloween kids
Escapegame kids Escaperoom kinderen Escape game

Laat het ons vooral weten hoe het is gegaan! Waren er bepaalde opdrachten die in de smaak vielen? Wat vonden de kids het allerleukste om te doen? Of misschien heb je nog vragen waarbij wij kunnen helpen? Deel het met ons via e-mail: info@clocked-up.nl, op Facebook @Escaperoomarnhem of Instagram @Clocked_up.